School

Faalangst

loesje faalangst          Hoe hard ik mijn beste ook doe, ik kan het toch niet!

          Ik ga niet naar die wedstrijd want ik verlies toch wel weer!

          Ik krijg vast weer een blackout!

          Ik ga niet naar dat feestje, ik krijg toch alleen maar een rood hoofd!

         Zie je wel, ik zei toch dat ik niet kan!

Ieder mens, volwassen en/of kind is, in meer of mindere mate, bang om fouten te maken. Deze angst heb je nodig om tot presteren te komen. Het houdt je scherp en alert. Maar als de angst te groot is, kan het je denkvermogen blokkeren zodat je niet kan functioneren. Op dat moment hebben we het over faalangst. Als je faalangst hebt, dan ben je bang dat je niet kunt voldoen aan verwachtingen. Je denkt negatief over jezelf en presteert daardoor onder jouw niveau.

Op de basisschool en in het voortgezet onderwijs lijdt ongeveer 15 procent van de kinderen aan faalangst. Je kunt er wanhopig door worden, want faalangst werkt verlammend. Als je regelmatig angst voelt bij het maken van een taak of opdracht, dan kan deze angst je blokkeren. Als je faalt of als iets je regelmatig niet lukt, zorgt dat voor een negatieve invloed op jouw zelfbeeld. Er ontstaan angst- en spanningsgevoelens, waardoor je gewoonweg niet meer goed kan presteren. En zo ontstaat een negatieve spiraal. Maar er is gelukkig iets aan te doen!

Mijn oplossing

Faalangst is enorm lastig en als je er niets aan doet, wordt de angst alleen maar groter en kun je behoorlijk gefrustreerd raken. Samen gaan we aan de slag om je van je faalangst af te helpen. Je leert dat niet de gebeurtenis zelf, maar de manier waarop je over de gebeurtenis denkt, bepaalt hoe je je voelt over de gebeurtenis. Je kunt zelf bepalen wat je denkt en dat is meteen de ingang van de behandeling. Je leert positief denken en dat fouten maken mag! Tijdens het trainingstraject zal je merken dat je angst minder of beheersbaar wordt en uiteindelijk helemaal weg zal zijn. 

Problemen met je huiswerk?

 

         loesje huiswerk Heb je je huiswerk gedaan? Ja hoor!

          Tuurlijk kan ik met mijn oortjes in en de tv aan huiswerk maken ma!

          Een lege agenda? Waar schrijf jij je huiswerk op?

          Huiswerk? Vandaag geen zin, ik doe het morgen wel!

          Oeps… is het al zo laat? En ik heb mijn huiswerk nog niet af!

Volgens mij zijn deze situaties wel voor iedereen herkenbaar. Huiswerk wordt nu eenmaal door veel pubers gezien als noodzakelijk kwaad. En voor hun ouders of verzorgers is het begeleiden van het huiswerk maken vaak een lastige opgave. Een goede huiswerkattitude geeft je zelfvertrouwen, zorgt dat je meer plezier hebt in het maken van je huiswerk en dat je prestaties verbeteren.

Hulp nodig?

Het uitgangspunt in mijn begeleiding is ondersteuning bieden bij het aanleren van studievaardigheden, leermotivatie en zelfredzaamheid. Samen zoeken we uit wat jij nodig hebt om zelfstandig aan het leren en studeren te gaan door gebruik te maken van jouw sterke kant en kwaliteiten. Concreet betekent dit dat wij op een coachende manier werken aan:

  • Leren plannen en organiseren
  • Duidelijkheid en structuur aanbrengen in het maken en leren van huiswerk
  • Functioneel gebruik maken van agenda en/of magister
  • Het plannen van leer- en maakwerk op korte en langere termijn
  • Omgaan met roosters en roosterwijzigingen
  • Gezonde balans brengen in school en vrije tijd
  • Samenwerken met medeleerlingen
  • Je sterke punten en je ontwikkelingspunten goed in kaart brengen

Studiekeuze

Loesje schoolkeuzeBedenken welke muziek je op je Spotify-lijst wilt zetten? Geen probleem. Een nieuwe telefoon bij je abonnement uitzoeken? Dat wordt al iets moeilijker. Een studiekeuze maken? Pffff…. Ik heb nog geen idee wat ik later voor werk wil gaan doen. 

Weet jij al welke studie je wilt gaan doen? En aan welke hogeschool of universiteit? Wil je een voltijd studie of een studie naast je werk? En wat wil je dan gaan studeren? Vragen die vaak voor hoofdpijn zorgen zowel bij de scholier als bij zijn/haar ouders. Er is namelijk heel veel keuze en de beslissing moet steeds eerder gemaakt worden. 

Mijn oplossing

Een opleiding kiezen gaat niet vanzelf, maar is wel belangrijk! Hoe lastig het is om deze belangrijke keuze te maken voor je toekomst blijkt wel uit de cijfers van uitval in het eerste jaar van het hoger beroeps onderwijs: 17.6 procent stopt in of na het eerste jaar! We gaan onderzoeken waar jouw passie en talent zit zodat je beter in staat bent om je opleidingskeuze te maken.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. In het gesprek kijken we of we samen een klik hebben, welke problemen er zijn en hoe we die samen gaan oplossen.

Over coach-lab

coach-lab biedt persoonlijke begeleiding voor kinderen en hun ouders op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie. Mijn expertise ligt op het gebied van school, puberteit, echtscheiding of een nieuw gezin. Ook begeleid ik kinderen met een ontwikkelingsbeperking. Altijd staan jouw wensen en die van je kind centraal.
Facebook
Facebook
LinkedIn
RSS

Contactgegevens

coach-lab
Gezondheidscentrum Poortzorg
Gebouw de Griendpoort
De Vriesstraat 20
3261 PC Oud-Beijerland
06 - 13 69 85 51
info@coach-lab.nl
www.coach-lab.nl