Scheiden

Scheiden en dan…

loesje scheiden

Scheiden is een moeilijke beslissing die vaak genomen wordt na een periode van spanningen en emoties. Uit ervaring weet ik dat een scheiding op kinderen heel veel indruk maakt of ze nu piepjong of al wat ouder zijn. Kinderen zien hun ouders het liefst voor altijd samen. Ieder kind reageert ook anders op een de scheiding van zijn/haar ouders. Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen bij elke scheiding veel voor. Als ouders willen we natuurlijk dat onze kinderen zo min mogelijk last hadden van de scheiding. Maar helaas verloopt een scheiding niet zonder verdriet en kinderen hebben ook recht op hun verdriet. Als ouder streef je ernaar om te doen wat het beste is voor je kind. Dat maakt het vaak moeilijk om te accepteren dat de andere ouder het anders doet. Toch zijn acceptatie van elkaar en respect voor elkaar de fundering voor een goede begeleiding van je kind.

 

Kinderen en scheiden

Als je hebt besloten te gaan scheiden, kan je dit het beste eerlijk vertellen. Ouders verzwijgen hun scheiding soms in het begin omdat ze hun kinderen het verdriet willen besparen. Een begrijpelijke reactie, maar uit onderzoek blijkt dat kinderen meer behoefte hebben aan duidelijkheid dan aan medelijden. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Het verdriet van de scheiding wegnemen gaat niet. Maar je kunt de situatie wel draaglijk maken voor je kind. Goed luisteren en open staan voor het verdriet van je kind is hierin belangrijk. Natuurlijk is de zorg van iedere ouder welke impact de scheiding heeft op het leven van je kind.  Niet leuke’ aspecten van scheiding worden eigenlijk pas schadelijk voor kinderen als die hen voor onoplosbare problemen plaatsen en daarmee blijvend ontmoedigen. 

Omgangsbegeleiding

loesje scheiden 2Wij wilden dat onze kinderen na onze scheiding hun vader en moeder konden blijven zien. Dat is ook het recht van ieder kind. In het ouderschapsplan hebben wij afspraken gemaakt over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, informatie-uitwisseling, kinderalimentatie en de omgang met onze kind vastgelegd. Iedereen die gaat scheiden moet verplicht zo’n ouderschapsplan maken.

Maar soms vinden ouders het moeilijk om onderling goede afspraken te maken die goed zijn voor de kinderen. Of geeft de omgangsregeling die is er is veel problemen en spanningen. Eén van jullie komt bijvoorbeeld de afspraken niet na. Of jullie verschillen enorm van mening over bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden. Komen jullie als ouders er samen niet uit? Dan is omgangsbegeleiding een mogelijkheid. Zo voorkom je dat jullie kind de dupe wordt van de scheiding en dat de situatie uit de hand loopt.

Meer weten?

coach-lab biedt jullie ondersteuning en begeleiding op alle aspecten die bij een scheiding spelen en waarbij het kind het uitgangspunt is. In het gratis kennismakingsgesprek kijken we  of we samen een klik hebben, welke problemen er zijn en hoe we die tezamen gaan oplossen.

Over coach-lab

coach-lab biedt persoonlijke begeleiding voor kinderen en hun ouders op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie. Mijn expertise ligt op het gebied van school, puberteit, echtscheiding of een nieuw gezin. Ook begeleid ik kinderen met een ontwikkelingsbeperking. Altijd staan jouw wensen en die van je kind centraal.
Facebook
Facebook
LinkedIn
RSS

Contactgegevens

coach-lab
Gezondheidscentrum Poortzorg
Gebouw de Griendpoort
De Vriesstraat 20
3261 PC Oud-Beijerland
06 - 13 69 85 51
info@coach-lab.nl
www.coach-lab.nl